THANKSGIVING TURKEY

30
Nov

ROAST TURKEY BREAST
Served with aunt Deltas Christmas Gravy

8 portioner

2 dl salt och lika mkt socker
3 lagerblad
2 jalapeños
2 msk hela spiskumminkorn
1,6 kg kalkonbröstfilé
Smör
1 dl lönnsirap
1 tvättad citron, zesten
rosépeppar, svartpeppar, flingsalt

Blanda samman socker, salt, lagerblad, jalapeños och spiskummin med 2 liter vatten. Lägg i kalkonbrösten och låt rimma i 8 timmar i kylskåp. Vänd brösten efter halva tiden.

Sätt ugnen på 175°C. Hetta upp en grillpanna och en klick smör. När smöret fräst klart, bryn bröstfiléerna på båda sidorna till fint grillmönster. Lägg över dem i en ugnsform.

Blanda ihop lönnsirap med citronzest, rosépeppar, svartpeppar och flingsalt. Pensla bröstfiléerna och baka av i ugnen till en innertemperatur av 72°C (cirka 30 minuter). Skeda honung och steksky över filéerna efter cirka tio minuter och igen när de är klara.

Låt vila i tio minuter innan tranchering i centimetertjocka skivor. Skeda steksky över skivorna vid servering.

CHRISTMAS GRAVY

Stekskyn från kalkonen
1 stor klick smör
2 dl vetemjöl
6 dl välsmakande kalkonbuljong (alt kycklingbuljong, välsmakande)
Salt & svartpeppar
Grädde
Cognac, apelsin, kryddnejlika
Rödvinsvinäger

Ta vara på stekskyn och allt smått och gott från kalkonens ugnsform. Hetta upp en stekpanna och skrapa över stekskyn osv tillsammans med en klick smör. Låt det fräsa klart, tillsätt 1 dl Cognac och flambera. (Akta köksfläkten & ögonbrynen) Låt sjuda tills det mesta av vätskan kokat bort. Pudra över mjölet och skrapa runt med en träslev. När det är riktigt geggigt och härligt, slå på buljongen, några kryddnejlikor och vispa runt tills det blandats väl. Tillsätt grädde & eventuellt mer buljong till önskad konsistens. Låt sjuda i minst 8 minuter.

Smaka av med apelsin, salt, peppar och vinäger och kanske någon droppe lönnsirap.

04
okt
Globala Champagnedagen 2018!        ...
Läs hela inlägget
Vi erbjuder en mängd varierande evenemang i inriktningen mat, dryck...
Läs mer här
Boka vår lokal till era fester. Vi hjälper både företag & privat-personer...
Läs mer
GastroAcademy i samarbete med:
Följ Gastro Academy på: