Blogg

Nystart hösten 2018

04
okt

Globala Champagnedagen 2018!

 

 

 

 

 

 

Fredagen den 19:e Oktober 2018 är den Globala Champagnedagen! Detta ska vi såklart fira genom att ordna en Champagneprovning på GastroAcademy. I samarbete med Viggbyholms Vin kommer vår Sommelier Håkan Tezcanli att hälla upp de riktigt fina prestige Champagnerna!

Det blir en magisk afton där vi lär oss lite om dessa fina bubblor tillsammans med passande tilltugg.

Anmäl er snarast, endast 20 platser, här:

 


Tack för oss!

04
Dec

God Jul och gott nytt år vänner,

Är nu sugna på Frederik Zälls ”Durward Kirby Burger” från Pulp Fiction så finner ni receptet här;

Håll koll på vår hemsida och så klart inne på ICA Stop för uppdateringar om vad som sker under kommande år!

Tack vänner!

//Gastro Academy


Durward Kirby Burger

04
Dec

Durward Kirby Burger

4 portioner

600 g högrevsfärs, grovmalen
1 litet knippe bladpersilja
2 klyftor vitlök, pressade
äppelcidervinäger
flingsalt & svartpeppar
vattenmelon
hamburgerbröd
tomat
romansallad
dijonnaise (1 del majonnäs, 1 del dijon)

Tänkt på att inte överarbeta färsen. Finhacka persilja och blanda med 1 msk äppelcidervinäger, flingsalt och svartpeppar. Blanda sedan så varsamt som möjligt ihop det med färsen. Lätta händer, vi vill inte ha en kompakt smet.

Provstek en bit i en torr gjutjärnspanna. Smaka av smeten med salt och peppar. Forma burgare, återigen med lätt hand, pressa absolut inte mer än nödvändigt, bara så att de precis håller ihop.

Stek burgarna på hög värme på stekbord eller i gjutjärnspanna till brynt färg på båda sidor.

Servera burgarna på bottenbröd, dijonnaise, sallad, tomat, burgare, vattenmelon och toppbröd. Galet bra!

//Frederik Zäll


Filmernas mat…

03
Dec

I kväll är det så dags för årets sista händelse, Frederik Zäll lagar mat från filmernas värld.

Väl mött klockan 19.00 vänner, skål!


Knivskola

02
Dec

Kom och lär er allt om knivar, ta med era slöa och lämna med vässade verktyg!

Viking Sun är ledande när det gäller knivkunskap, slipning och utbud med utbildningar i Japan i ryggen kommer Viking Suns representant lära er allt och lite till om kockens viktigaste redskap.

Viking Sun är även företaget som förser Gastro Academys Frederik Zäll med de vassa Porscheknivarna som så ofta används i vårt lilla kök. Detta blir ett mycket lärorikt event som varmt rekommenderas.

Reservera platser här>>


THANKSGIVING TURKEY

30
Nov

ROAST TURKEY BREAST
Served with aunt Deltas Christmas Gravy

8 portioner

2 dl salt och lika mkt socker
3 lagerblad
2 jalapeños
2 msk hela spiskumminkorn
1,6 kg kalkonbröstfilé
Smör
1 dl lönnsirap
1 tvättad citron, zesten
rosépeppar, svartpeppar, flingsalt

Blanda samman socker, salt, lagerblad, jalapeños och spiskummin med 2 liter vatten. Lägg i kalkonbrösten och låt rimma i 8 timmar i kylskåp. Vänd brösten efter halva tiden.

Sätt ugnen på 175°C. Hetta upp en grillpanna och en klick smör. När smöret fräst klart, bryn bröstfiléerna på båda sidorna till fint grillmönster. Lägg över dem i en ugnsform.

Blanda ihop lönnsirap med citronzest, rosépeppar, svartpeppar och flingsalt. Pensla bröstfiléerna och baka av i ugnen till en innertemperatur av 72°C (cirka 30 minuter). Skeda honung och steksky över filéerna efter cirka tio minuter och igen när de är klara.

Låt vila i tio minuter innan tranchering i centimetertjocka skivor. Skeda steksky över skivorna vid servering.

CHRISTMAS GRAVY

Stekskyn från kalkonen
1 stor klick smör
2 dl vetemjöl
6 dl välsmakande kalkonbuljong (alt kycklingbuljong, välsmakande)
Salt & svartpeppar
Grädde
Cognac, apelsin, kryddnejlika
Rödvinsvinäger

Ta vara på stekskyn och allt smått och gott från kalkonens ugnsform. Hetta upp en stekpanna och skrapa över stekskyn osv tillsammans med en klick smör. Låt det fräsa klart, tillsätt 1 dl Cognac och flambera. (Akta köksfläkten & ögonbrynen) Låt sjuda tills det mesta av vätskan kokat bort. Pudra över mjölet och skrapa runt med en träslev. När det är riktigt geggigt och härligt, slå på buljongen, några kryddnejlikor och vispa runt tills det blandats väl. Tillsätt grädde & eventuellt mer buljong till önskad konsistens. Låt sjuda i minst 8 minuter.

Smaka av med apelsin, salt, peppar och vinäger och kanske någon droppe lönnsirap.


BOURBON CHRISTMAS HAM & BACON MARMELADE

30
Nov

CHRISTMAS HAM

10 portioner

1 rimmad julskinka, cirka 2,5 kg (välsköljd)
hela kryddnejlikor
1 dl ljust muscovadosocker
1 dl bourbon
1 dl honung
1 dl kryddig senap
1 dl sirap

Trimma fettkappan till cirka 1 cm. Skåra hela kappan i ett fint rutmönster. Sätt en kryddnejlika i varje ruta. Klä en ugnsform med folie och lägg i skinkan.

Blanda samman alla ingredienser till glazen och pensla skinkan rikligt. Ugnsbaka skinkan till 68°C i 110°C. Det tar cirka 3 timmar beroende på ugn, skinkans starttemperatur och skinkans form.

Pensla med mer glaze varje halvtimme och även när den är klar. Låt vila och bli rumstempererad, pensla ytterligare en gång då.

BACON MARMELADE

16 skivor välrökt bacon i tärnignar
1 dl lönnsirap
1 dl äppelcidervinäger
½ dl kalkonbuljong (el kyckling)
1 lagerblad

Stek baconet tills det precis fått en gyllene färg. Låt rinna av på hushållspapper.

Torka ur pannan. Lägg tillbaka bacon tillsammans med sirapen och låt sjuda i 1 minut. Slå på vinäger och låt sjuda i ytterligare cirka 8 minuter, tills vätskan halverats. Slå på buljong och lagerblad, koka vidare i 5 minuter.

Smaka av med salt och peppar och låt sedan svalna i minst 30 minuter.


OREOS ICE CREAM

30
Nov

OREOS ICE CREAM

4 portioner

2 stora ägg
1,75 dl socker
5 dl grädde
2 dl mjölk
1 pkt Oreos, krossade

Vispa upp äggen riktigt hårt. Vispa i 1,75 dl socker, lite i taget till en ljus fluffig smet.

Slå på grädden och mjölken och blanda.

Kör smeten i glassmaskin och låt maskinen arbete enligt dess instruktioner. När det återstår några få minuter i glassmaskinen tillsätt krossade Oreoskakor.

Frys glassen i minst 3 timmar.


Recept, Knivar & Filmer

30
Nov

Hej vänner,

Idag publiceras recepten från Frederik Zälls event American Christmas Dinner här på sajten. Klicka på recept i menyraden längst upp för att finna dem.

På onsdag är Viking Sun här och slipar knivar, läs mer och boka platser här>>

På torsdag är det sedan dags för det sista eventet. Live Cooking med Frederik Zäll – tema film. Läs mer via länken här>>

Trevlig första advent!

//Gastro Academy


04
okt
Globala Champagnedagen 2018!        ...
Läs hela inlägget
Vi erbjuder en mängd varierande evenemang i inriktningen mat, dryck...
Läs mer här
Boka vår lokal till era fester. Vi hjälper både företag & privat-personer...
Läs mer
GastroAcademy i samarbete med:
Följ Gastro Academy på: